TR | EN
Bölüm Dış Paydaşları

Mezunlar

Yamy Stüdyo

Mitaconcept

EFSAD

F5dijital

ACT Reklam Ajansı

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü

Kurumsal İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi

ESOGÜ Basımevi

 

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Dış Paydaşlar Çevrimiçi Toplantısı

Dış paydaşlarımız Yamy Stüdyo ve Artacod Stüdyo ile 22.12.2021 tarihinde online görüşme gerçekleştirilmiştir. Bölüm öğrenme çıktıları, ders program yeterlilikleri, bölümde verilen eğitimin öğrencilerin profesyonel iş hayatına etkileri ve paydaşların genel görüş ve önerileri ile ilgili derinlemesine görüşme yapılmıştır. Dış paydaşlarımız ile yaptığımız görüşmede, görüşmecilerimize bu temalar kapsamında 4 yapılandırılmış soru sorulmuştur.

Artacod Stüdyo yöneticilerinden mezunumuz Doğancan Şahin ile 22.12.2021 tarihindeki görüşme.

Yamy Stüdyo’nun product owner’ larınden mezunumuz Ali Akben ile 22.12.2021 tarihli online görüşme.


 

  1. Öğrenme Çıktıları
  • Bölüm mezunlarımızdan Yamy Stüdyoyu temsilen görüştüğümüz mezunumuz Ali Akben, öğrenme çıktılarında yer alan ve bölümde dersler ve hocalar tarafından kazandırılan eleştirel bakış açısının profesyonel iş hayatında faydalı olduğunu belirtmiştir. Oyun tasarımı sektöründe çalışan dış paydaşımız, oyun tasarlamanın eleştirel bir bakış açısı gerektirdiğini ve bölümümüzün bu bakış açısını kavrattığını söylemiştir.
  • Bölüm mezunlarımızdan Artacod Stüdyoyu temsilen görüştüğümüz mezunumuz Doğancan Şahin, program yeterliliklerinde bulunan tasarım kültürünün kavratılması konusu üzerinde durmuştur. Oyun tasarımı sektöründe çalışan dış paydaşımız, profesyonel iş hayatında tasarım kültürünün ön plana çıktığını dile getirmiştir. Bölümümüzün sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk konularına verdiği önem doğrultusunda, tasarladıkları oyunlarda bu konulara dair bilinç oluşturmaya çalıştıklarını belirtmiştir.

 

  • Ders Programı ve İçerikleri
  • Dış paydaşımız Ali Akben, oyun tasarımına yönelik bir ders olmasının iyi olacağını söylemiştir. Etkileşimli Arayüz Tasarımı dersinin içeriğinin farklılaşması gerektiğini; derste fiziksel malzemelerin arayüzleri yerine mobil uygulama veya bilgisayar programlarının arayüzleri üzerinde durulmasının daha etkili olabileceğini belirtmiştir. Son olarak Desen dersinin tasarım üretme bağlamında oran-orantı ve anatomi bilgisini etkilediğini ve öğrenciler için oldukça faydalı bir ders olduğunu dile getirmiştir.
  • Dış paydaşımız Doğancan Şahin, lisans eğitimi boyunca almış olduğu derslerin iş hayatında oldukça faydalı olduğunu, almış oldukları eğitim sayesinde daha nitelikli işler üretebildiklerini belirtmiştir. Başka üniversitelerde aynı bölümde okuyan arkadaşlarının aldığı eğitimle kendi aldığı eğitimin farklılaştığını vurgulayan Şahin, başka üniversitelerde Grafik Tasarım ağırlıklı bir işleyişin sürdüğünü fakat bölümüzde derslerin disiplinlerarası yürütüldüğünü söylemiştir. Kendisi mezun olduktan sonra bölümde açılan yazılım ve oyun tasarımına yönelik derslerin bölüme katkı sağlayacağını düşünmektedir.

 

  1. Profesyonel İş Hayatı
  • Dış paydaşlarımızdan Ali Akben, iş hayatında farklı üniversite aynı bölümden mezun olmuş kişilerin tasarımın üretim sürecine hangi şekilde başlayacağını bilemediklerini söylemiştir. Bölümümüzde üretim sürecine geçilmeden önce araştırma yapılmasının öğretildiğini vurgulayan Akben, araştırma, düşünme ve üretme mantığının kavratıldığını belirtmiştir.
  • Dış paydaşlarımızdan Doğancan Şahin, kurmuş oldukları şirkette iş arkadaşı olarak bölümümüzde okuyan ya da mezun olmuş kişileri tercih ettiklerini, bölümümüzün çok disiplinli işleyişinin profesyonel iş hayatında da faydalı olduğunu belirtmiştir.

 

  1. Genel Öneri ve Görüşler
  • Dış paydaşlarımızdan Ali Akben, Oyun Tasarımı ve Dijital Sanatlar Kulübü aktif hale getirilebileceğini, oyun tasarımı ve arayüz tasarımına yönelik yeni derslerin açılmasının faydalı olacağını belirtmiştir.
  • Dış paydaşlarımızdan Doğancan Şahin, fakültemizin giderek geliştiğini vurgulamış olup, kurdukları şirketin kurulmasında hocalarımızın desteği ve yönlendirmesinin etkili olduğunu söylemiştir.

 

Dış Paydaşlarımızdan Depophotos ile iş birliği anlaşması

Depophotos kurucularından Abdurrahman Antakyalı ile 3.10.2021 tarihli görüşmeden.

 

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü olarak dış paydaşlarımızdan Uluslararası Fotoğraf ajansı Depophotos ile iş bilirliği anlaşması yapılmıştır. İlk görüşme Ankara’da Depophotos ofisinde gerçekleşmiş, sonraki aşamalar ise telefon görüşmeleri şeklinde yapılmıştır. Depophotos kurucularından Abdurrahman Antakyalı bölümümüzün öğrenme çıktılarını fotoğraf ajansları kapsamında yaratıcı bulduğunu, özellikle infografikler, animegrafiklerin, fotoğrafların bölüm öğrencileri tarafından üretilebildiğini ve sektörün son dönemde bilgilendirme grafiklerine ihtiyaç duyduğunu belirtmiştir. Depophotos ile yapılan anlaşma kapsamında öğrencilerden oluşan bir ekip ile ajansın sahip olduğu uluslararası müşteri portföyüne uygun olarak medya sektörüne yönelik üretimler yapılacaktır. Bu anlaşma sayesinde öğrencilerimizi profesyonel yaşama hazırlamış olup bu mecrada üretecekleri tasarımlarla kendilerini temsil etmelerini ve üretimlerinin karşılığını da almalarını sağlayacağız.