TR | EN
Etem Çalışkan Fahri Doktora Tevdi Töreni, Yazı Sanatı ve Kaligrafi ve Hat Sergisi
17.10.2023
Öne çıkan görsel

ETEM ÇALIŞKAN FAHRİ DOKTORA TEVDİ TÖRENİ, TÜRK KÜLTÜR TARİHİNDE YAZI SANATI VE KALİGRAFİ VE HAT SERGİSİ

Cumhuriyetimizin 100. Yılına Armağan

Sanat ve Tasarım Fakültesi Fakülte Kurulunun 25/09/2023 tarih, 2023-08/01 sayılı kararı ve Üniversitemiz Senatosunun 27/09/2023 tarih ve 32/01 sayılı kararıyla gazeteci, ressam, kaligraf ve tasarımcı Sayın Etem Çalışkan’a Fahri Doktora ünvanı verilmesine karar verildi. ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde 10 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen Fahri Doktora Tevdi Töreni, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şirin Şengel ve ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından Etem Çalışkan’a belgesi Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak tarafından tevdi edildi.

  

Fahri doktora tevdi töreninin ardından Sanat ve Tasarım Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve ATAM işbirliğinde düzenlenen “Türk Kültür Tarihinde Yazı Sanatı” adlı panel, Prof. Dr. Şirin Şengel’in moderatörlüğünde, Etem Çalışkan, Savaş Çevik, ESOGÜ ATAM Müdürü Doç. Dr. Volkan Marttin ve ESOGÜ Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ersin Karademir’in katılımlarıyla gerçekleştirildi. Panelde konuklar tarafından güzel yazının önemi, Türk kültür tarihinde yazı sanatının gelişim süreci ve önemi, yazı eğitimi ve öğretiminin önemi ve yeri hakkında konuşuldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Panelin ardından ESOGÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Sergi Salonlarında ve Sanat Galerisinde Etem Çalışkan’ın “Kaligrafik Senfoni” ve Savaş Çevik’in “Çizginin Ahengi” adlı sergilerinin açılış töreni gerçekleştirildi. Sergi hafta içi 20 Ekim saat 12:00’ ye kadar 09.00-16.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

        

Etem Çalışkan 1 Kasım 1928'de gerçekleştirilen Harf Devrimi ile aynı yıl doğmuş olmayı, kutsal bir işaret kabul ederek, ömrünü güzel yazı yazmaya adayan gazeteci, hattat, kaligraf, ressamdır. Sanatını inancı ve cumhuriyetin ışığı ile icra eden Etem Çalışkan, herkesin çok aşina olduğu, dünyada en çok basılan Atatürk Portresinin çizeridir. Ayrıca bugün bildiğimiz ve yaygın olarak her alanda kullanılan, Türk milleti için çok değerli olan K. Atatürk imzasını stilize etmiştir. Atatürk’ün Nutuk adlı eseri Etem Çalışkan tarafından kaligrafik olarak satır satır yazılmıştır.

 10 Kasım dolayısıyla 1969 yılında Milliyet gazetesi için çizdiği Atatürk portresi ve Nutuk

 

Cumhuriyet ve Atatürk sevdalısı Etem Çalışkan aynı zamanda Anadolu tasavvuf geleneğine bağlığını Yunus Emre, Mevlana, Aşık Veysel gibi önderlerin şairlerin sözlerini, Kur’an-ı Kerim’in Türkçe anlamını, Mevlid-i Şerif’i kaligrafik olarak yazmıştır.

    

Sayın Dr. Savaş Çevik emekli öğretim üyesi, hattat ve kaligrafi sanatçısıdır. Hat ve grafik tasarım konularında yurtiçi ve yurtdışında çeşitli yarışmalardan ödülleri bulunmaktadır.  Türkiye’de ve diğer ülkelerdeki çeşitli koleksiyonlarda, levha, hilye, tuğra, câmi yazısı, ferman vb. formlarda çeşitli eserleri bulunmaktadır. Dr. Savaş Çevik halen atölyesinde yazmaya, alanında eğitimler vermeye devam etmektedir.

                Ma’kılî H. 1443 / M. 2022                                                     Muhakkak, Reyhânî H.1442 / M. 2020-2021