TR | EN
PiCoDe Üçüncü Çalıştayı
2.05.2023
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nden Öğretim Üyesi Doç. Bilge Kınam’ın Görsel İletişim Tasarımı Bölümü adına 2020 yılından beri yürütücülüğünü yaptığı International Collective for Design adlı Erasmus+ KA203 Uluslararası projesinin son ve üçüncü PiCoDe çalıştayı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde 26 Eylül – 7 Ekim 2022 tarihleri arasında başarı ile gerçekleşmiştir. Tasarım Projesinde, Polonya’dan Lodz University of Technology’den Marta Miaskowska ve öğrencisi Michał Kühnel, Portekiz’den ESAD College of Art & Design’dan Jeremy Hugh Aston ve Marta Miranda Varzim ve öğrencileri Júlio Teixeira Bárbara Morais ve Amerika Birleşik Devletleri’nden CCS - College for Creative Studies’den Melanie McClintock ve öğrencisi Sarah Craven ve ESOGÜ’den Bilge Kınam ve öğrencileri Batuhan Yeşildağ, Orhan Uğurluel, Sena Can, Yağmur Özlem Yılmaz katılmıştır. Projeye daha sonra dahil olan Erasmus anlaşmalı okulumuz ESDİR Superior School of Design of Rioja’nun yöneticisi Monica Yoldi ve Erasmus Kordinatorü Nuria Alfaro’da projenin ilk üç gününde okulumuzu ziyaret ederek çalıştaya katılmıştır.

Eskişehir’in kültürünü ve tarihini anlamaya yönelik Tasarım Projesinde Eskişehir’in yerel bir malzemesi olan lületaşı ile yeni iki ürün tasarlanmış ve prototipi oluşturulmuştur.  Eskişehir’in tarihini anlamaya yönelik yoğun programın ilk üç gününde, Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı İrfan Ongar'ın Eskişehir sunumunun ardından Eskişehir’in sembollerinin araştırıldığı Odunpazarı mezarlığı ve Kral Midas'ın kadim uygarlığı olan Frig Vadisi ve Han Yeraltı şehirleri ziyaret edilmiştir. Talat Urersoy’un liderliğindeki yürütülen lületaşı atölyesinde, lületaşının özelliklerine ilişkin bilgiler verilmiş ve öğrenciler lületaşı taşından soyut heykeller yaratılmıştır.

 

Sekiz öğrenciden oluşan Picode ekibi, Midas ve Yaşam (Life) adlı iki farklı tasarım prototipi geliştirmiştir ve ürünün bazı bölümleri lületaşından yapılmıştır.

Midas adlı ürün lületaşından yapılmış bir dövme makinesidir. Yüzey deseni Frig motiflerinden ve sembollerinden ilham alınarak tasarlanan Midas, insan vücudunda sanatsal dokular yaratmak için dünyayı dolaşmayı hedeflemektedir.

 

Yaşam, geri dönüştürülmüş lületaşından yapılmış bir bitki yaşam alanıdır. Ürünün tasarımında, Frig şapkası ve geleneksel Türk çay bardağından esinlenilmiştir. Ürünün standı, Frig antik dönemindeki motiflerden ilham alınarak tasarlanmıştır.

 

Prototiplerin 3D modellemesi, eskiz ve ön fikir panolarının geliştirilmesi ve lületaşı ile tasarlanan deneysel malzeme tasarımları 7 Ekim 2022 tarihinde Tepebaşı’nda Atilla Özer Karikatürlü Galerisi’nde, Eskişehir'de sergilenmiştir.

 

Uluslararası Picode Projesinin yan etkinlikleri kapsamında ESDİR Superior School of Design of Rioja yöneticisi Monica Yoldi 26.09.2022 tarihinde “Supergraphics” adında bir seminer vermiştir.

Picode Üçüncü Çalıştay (pdf formatında indirmek için tıklayınız)