PiCoDe Çalıştayı

Etkinlik Tarihi: 07 Ekim 2022 18:00

Uluslararası tasarım çalıştayı (PiCoDe) lületaşı Eskişehir’de buluştu

Erasmus+ Projesi kapsamında İspanya, Portekiz, Polonya ve Amerika Birleşik Devletlerinden akademisyen tasarımcılar lületaşına uluslararası bir değer katabilmek için Eskişehir’de buluşmuştur. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Görsel İletişim Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Bilge Kınam’ın yürütücülüğünü yaptığı, Erasmus+ KA203 no.lu (PiCoDE) “Project-Product-Promotion International Collective For Design” adlı kolektif tasarım grubunun üçüncü ve son çalıştayı 26 Eylül ile 7 Ekim 2022 tarihleri arasında, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde gerçekleştirilmiştir.

Eskişehir’in kültürel ve yerel değerlerini bir ürün tasarımına dönüştürmeye yönelik tasarım çalıştayında, yerel bir değer olan Deniz Köpüğü Lületaşının farklı bir tasarım malzemesi olarak ele alınması ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yurtdışından gelen konuklar verdikleri konferanslarla da çalıştaya katkı sağlamışlardır. Uluslararası kolektif tasarım grubunun tasarladığı ürün ve eserler Eskişehir Atilla Özer Karikatürlü Ev’de 7 Ekim 2022 Cuma günü saat 16.30’da sergilenecektir.

Uluslararası kolektif tasarım grubunun Picode’nin sergisinde Eskişehir’in tarihi değerlerinden yola çıkılarak, yerel malzeme olarak lületaşından imal edilmesi tasarlanmış iki ürün tasarımı bulunmaktadır. Sergide Eskişehir’in yerel ve tarihi değerlerini anlamak için yapılan teknik gezilerden, Eskisehir’in sembollerinden referanslarının sergilendiği afişler, yarım günlük lületaşı çalıştayı sonucu yapılan lületaşı heykel tasarımları, ürün tasarımının tasarım ve eskiz süreci afiş tasarımları, ürünün marka tasarımları ve animasyonları yer almaktadır. Ayrıca Melanie McClintock’un önderliğinde lületaşı malzemesi ile deneysel tasarım çalışmaları bulunmaktadır.

Çalıştaya Politechnika Łódzka Üniversitesi’nden proje yöneticisi Marta Miaskowska ve öğrencisi Michał Kühnel, Portekiz’den ESAD College of Art and Design’dan Jeremy Aston ve Marta Varzim ve öğrencileri Júlio Teixeira ve Bárbara Morais ve Amerika Birleşik Devletleri’nden College for Creative Studies’den Melanie McClintock ve öğrencisi Sarah Craven katılmıştır. ESOGÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi’nden Doç.Bilge Kınam ile öğrencileri Batuhan Yeşildağ, Orhan Uğurluel, Sena Can, Yağmur Özlem Yılmaz çalıştayda yer almıştır. Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı İrfan Ongar’ın rehberliği ile Odunpazarı, Frig vadisi, Han Yeraltı Şehri ve OMM, Cam müzesi ve Eti Arkeoloji müzesi gezilerek Eskişehir hakkında bilgiler verilmiştir.

Picode çalıştayına İspanya’dan Monica Yoldi Lopez 26 Eylül Pazartesi “Supergraphics”, Portekiz’den Jeremy Hugh Aston, 3 Ekim Pazartesi “Sketching with the product design process” ve ABD’den Melanie McClintock ve öğrencisi Sarah Craven tarafından “Emotion x Function: Color, Materials, and Finish in Design” başlıklı konferanslar vermiştir.