TR | EN
"Yaşayan İznik Çinileri" başlıklı konferans gerçekleştirildi.
22.04.2019
Öne çıkan görsel

 

ESOGÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin düzenlediği, Çini Sanatçısı Mehmet Gürsoy’un "Yaşayan İznik Çinileri" başlıklı konferansı, 16 Nisan Çarşamba günü yani dün, ESOGÜ İİBF Fakültesi Fazıl Tekin Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duriye Kozlu İsmailoğlu, Dekan yardımcıları, Öğretim üyleri ve öğrencilerin yoğun katılımıyla konferans gerçekleştirildi. Konferansta Mehmet Gürsoy, “çini sanatını”, “çini sanatı tarihini”, çini sanatında kullanılan renklerin ve öğelerin anlamları hakkında bilgi verdi. Öğrencilere de bazı tavsiyelerde bulunan Gürsoy, “Bir Ustanın önünde diz çökmek gerekir” ifadeleriyle Hocaların ve eğitimin önemine vurgu yaptı.

Mehmet Gürsoy, 2009 yılında Somut Olmayan Kültürel Miras olarak “Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri” kategorinde yer almıştır. Aynı yıl  UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi ödülüne layık görülmüştür. Mehmet Gürsoy  1975 yılından bu yana çini sanatını icra etmektedir. Sanatçının Yurtiçi ve yurtdışında onlarca sergisi açılmıştır. Ayrıca, eserleri pek çok müze ve koleksiyonda sergilenmektedir.

Ürettiği sanat eserleri yanında, sanatkâr, bugüne kadar yüzden fazla çırak ve öğrenci yetiştirmiştir. “iznik Çinileri” denildiğinde akla ilk gelen isim olarak, Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli çini sanatkârlarından birisi olan Mehmet Gürsoy çalışmalarına Kütahya’daki atölyesinde devam etmektedir.